perjantai 14. kesäkuuta 2013

Ratsastuskilpailuiden tulevaisuus

Tässä on työt ja omat hevoset sekä tietysti Salo Horse Show pitänyt niin kiireisenä ettei ole ehtinyt tätä tekstiä julkaista. Nytkin se jää hieman keskeneräiseksi ja viimeistelemättömäksi, mutta asiat kutakuinkin tässä. Jatketaan tämän jälkeen keskustelua kehitystoimista - eli asiaa luvassa vielä lisää... viimeistään ennen Salo Horse Show'ta. Tarkoitus on avata keskustelua parin blogikirjoituksen voimin, tässä niistä ensimmäinen. Ja toki otetaan keskusteluun mielellään aiheita muiltakin - itse sitä on kuitenkin aina oma putkinäkö päällä eikä havainnoi kuin ne omat juttunsa. Vaikka yrittäisi olla silmät auki.

Ratsastuskilpailuiden kalleus sekä tietty tyytymättömyys liittoa kohtaan on nyt ehkä suurempi kuin koskaan ennen. Tästä keskustelusta ei voi välttyä enää yhdelläkään kilpailupaikalla tai kahvikupposen äärellä kilpailijoiden sekä harrastajien parissa. Ison laivan kääntäminen vie tunnetusti aikaa, mutta aika on jo ajanut näkemykseni mukaan ohi joten nyt vaaditaan täyskäännöstä, vaikka lentäisi pari ukkoa yli laidan. Noin kuvainnollisesti. ;)

Jos me haluamme ratsastusurheilulle kasvua (ja edes ylläpitää nykyasema) tulee meidän viedä monia asioita eteenpäin. Etenkin jos haluamme sekä urheilullisesti että ammatillisesti laadukkaampaa toimintaa. Alla ranskalaisin viivoin hyvin yksinkertaisesti pääkohtia jotka pitää avata kunnollisesti ja käydä läpi. Asioita jotka pitää muuttaa.

- kustannusten laskeminen ja hallinta
- kansallisten kilpailuiden lukumäärä
- SRL:n tuki ja osallisuus kilpailuissa
- SRL:n kilpailusponsoreiden tuen tultava 100% kilpailijoille ja järjestäjille
- aluekilpailuita lisää
- selkeämmät kriteerit kansallisiin kilpailuihin (järjestyspaikka / selkeä to do list)
- kilpailupaikkojen ranking; vain parhaissa paikoissa kansalliset kilpailut (tiukemmat selkeät ehdot)
- alueellinen sekä seurojen välinen yhteistyö, alueellisia sarjakilpailuita



Kaikista ylläolevista voisi vaikka kirjoittaa kirjan mutta ihan siihen en nyt lähde. Olen siis pakotettu oikomaan mutkia! Kunhan herättää keskustelua ja uusia avauksia. Aiheethan nitoutuvat toinen toisiinsa monessakin mielessä.. pyrin silti katsomaan aihe kerrallaan näitä - myöhemmin on yhteenvedon aika.


Kustannusten hallinta ja kulujen laskeminen
Kuuma peruna - kilpailukulut. Kilpailukustannukset ovat nousseet viime vuosina rajusti aluetasolta lähtien. Talkoovoimin seuratoimijoiden avulla järjestetyt aluekilpailut ovat vielä yleisesti järkevän hintaisia, mutta kaupallisten järjestäjien ja organisaatoiden kilpailukustannukset ovat nousseet kipurajoille. Pelkkä lähtömaksu ei muodosta kilpailukulua kuten hyvin tiedetään. Kustannuksia tulee ell-maksujen, turvallisuusmaksujen, hevosten majoitusten, sähköjen ja monen monen muun muodossa. Kustannusten nousuun ei ole yksiselitteistä syytä - se on monen asian summa. Ketään ei liene eri mieltä että kuluja pitää laskea kuitenkin niin että kilpailutoiminnan järjestäminen on kannattavaa ja järkevää. Usko tai älä, se on aidosti yksinkertaista pienillä muutoksilla kuten kohta tulet huomaamaan.

Kilpailukalenteri ja kilpailutasot
Painotan nyt tässä kohtaa että haluan kehittää kokonaisvaltaisesti hevos- ja ratsastusurheilua, mutta oma osaamisalue sekä tietotaito on vahvasti estepuolella. Kiinnostus lajeja kohtaa on olemassa mutta omat rajoitteensa ne kai minullakin on. ;) Eli jos teksti tuntuu painottuvan estepuolelle, se ei ole sitä ihan tarkoituksenmukaisesti..


Kilpailutasojen sekä sääntöjen muutoksilla saadaan aikaan helposti pieniä ihmeitä. Inhoan itse ehdottomasti eniten sanoja ja ihmisiä jotka hokevat "ei" tai "ei saa" tai ehkäpä "ei pysty". Kaikkea pystyy kun halutaan! Kansallisia kilpailuita on Suomessa suhteellisen paljon. On näyteikkunakilpailuita sekä ns pikkukansallisia. Kun järjestäjä ottaa harteilleen kansallisten kilpailuiden järjestämisen on sääntö- ja määräysasteikko verrattaen raskas taakka kantaa. Eittämättä sääntöjen tapaan toimimalla nostetaan järjestäjän kustannuksia joka tietysti heijastuu kilpailijan kukkaroon; eläinlääkärit, ambulanssit sekä muut oheistoiminnot ovat isoja kustannuksia! Mielestäni tulevaisuudessa kansallisia kilpailuita tulee järjestää entistä vähemmän mutta huomattavasti laadukkaampana. Kun yhteistä jaettavaa ei ole paljon, jaetaan sekin vähä järkevämmin. 

Jatkossa kansallista statusta kantavat vain tietyt laadukkaat kilpailut näyteikkunakilpailuiden (GP / SM) lisäksi. Nykyiset pikkukansalliset voivat ihan yhtä hyvin olla aluekilpailuita. Jos jotakuta helpottaa niin voidaanhan sitä lähteä muuttamaan kilpailuiden nimiä tai antaa vaikka tähtiä, jottei ahdista jos joutuu itse pois kansallisen kisaajan statuksesta. :)


Aluekilpailuiden järjestäminen on huomattavasti kevyempää ja helpompaa. Lähtömaksut ja kilpailukulut ovat maltillisia. Se, että järjesteään aluekilpailut, ei tarkoita etteikö järjestäjä voisi panostaa niihin. Päinvastoin. Tiukentamalla ja tarkentamalla kansallisten kilpailuiden kriteereitä sekä määrää luodaan järjestelmä jossa kansalliseksi järjestäksi haluavan tahon tulee näyttää kykynsä aluekilpailuiden yhteydessä. Myös aluekilpailut voivat olla näyttävät, koristeelliset, laadukkaat ja kaksi- tai kolmipäiväisiä. En halua tinkiä laadusta - päinvastoin.

Alueellinen yhteistyö sekä seurojen että tallien välillä on tärkeää - luodaan hyviä alueellisia kiinnostavia kilpailusarjoja parempien palkintojen sekä normaalia laadukkaampien aluekilpailuiden muodossa niin saavutetaan varmasti ne tällä kaudella kadonneet kilpailijat entistä paremmin! Luodaan sitä yhteistyötä yli rajojen!

Kilpailujärjestelmän uudelleensuunnittelulla voidaan jo itsessään saada harrastajalle sekä jonkin verran kilpailuja kiertävälle aikaan merkittäviä säästöjä. Lähtömaksu voi olla 25€ 50€ sijasta!

SRL:n tuki ja osallisuus
Kun aletaan puhua niistä kenellä sitä rahaa harrastamiseen tai pikemminkin ammatin harjoittamiseen palaa hurjasti ei riitä enää kilpailukalenterin muokkaaminen. Toki se näkyy täälläkin, mutta kansallisia kiertävien kanssa pitää tehdä jo muutakin. Siis sikäli mikäli halutaan säilyttää elivoimainen GP-sarja ja näyteikkunakilpailut!

Olen jo useasti kirjoittanut ja ilmaissut tyytymättömyyteni SRL:n suuntaan kun puhutaan vaikkapa GP-sarjasta ja sen järjestelyistä. Esimerkiksi GP-kilpailun järjestäminen tulisi olla seuroille erittäin haluttu juttu jolla saadaan vaikka rehellisesti sitä tuottoakin pankkitilille investointeja sekä jäsenistön kouluttautumista sun muuta varten. Nyt ison GP-kisan järjestäminen on nuorallatanssia. Nuora kaiken lisäksi kulkee kohtuu korkealla - pudotus voi olla raju!

Nyt tällä kertaa vain yksi suora toimenpide-ehdotus. Kyllä, yksi asia joka voi muutta.. no ehkä ei kaikkea mutta ainakin PALJON!

1. Liitolla on GP-sarjoihin sekä muihin sarjoihin kuuleman mukaan hyvät sponsorisopimukset. Nämä sopimusrahat tulisi ohjata täysimääräisenä kilpailusarjojen pyörittämiseen! Tuskinpa tukijat haluavat aidosti tukea organisaatiota vaan kilpailusarjaa, urheilijoita ja tapahtumia. Kun nuo voivat hyvin sponsori saa rahoilleen sen vastineen mitä haluaa. Kun nuo voivat hyvin ollaan onnistuttu ja saavutettu tavoite joka edesauttaa parantamaan tasoa kaikilla mittareilla.

Kun tuo raha jaetaan järkevällä systeemillä saadaan hyvinvoiva sekä kannattava kansallinen kilpailujärjestelmä. Palkintoja saadaan nostettua jopa merkittävästi sekä lähtömaksuja jne pienennettyä. Kun vielä jossakin vaiheessa saadaan tähän kohtaan hevosten tilapäiskarsinoiden hinnoittelua järkevämmäksi alkaa paketti olemaan kasassa.

Seurojen toki tulee olla entistä aktiivisempia ja hankkia myös itse omia sponsoreita - meilläkin on Salossa oikeasti todella hyvin yritysmaailma Salo Horse Show'n takana. Ei voi kuin ihailla ja kiittää tukijoita jotka vaikeinakin aikoina sponsoroivat meidän omaa huipputapahtumaamme. Käsi sydämellä, ilman noita tukieuroja ja tuota myyntityötä meillä ei olisi mitään edellytyksiä pitää kisoja!

Kilpailupaikat ja kilpailijat
Kun kilpailujärjestelmää on saatu uuteen uskoon tulee samanaikaisesti tarkistaa kilpailupaikkojen kriteerit. Jos ja kun halutaan entistä laadukkaampia kansallisia kilpailuita tulee olla selvät speksit mitä vaaditaan, mitä halutaan. Mulla on ajatus eräänlaisesta "to do listasta" joka jokaisen kansallista kilpailua järjestävän seuran/kilpailupaikan tulee noudattaa. Listalla on yksinkeritaisia siisteyteen, pohjien laatuun sekä henkilökunnan lukumääriin liittyviä asioita. Selkeät yksiselitteiset kriteerit paikoilla jotka järjestävät tuon uuden systeemin mukaisia kansallisia kilpailuita. Luodaan kilpailupaikkojen ranking: vain parhaat paikat parhaille kilpailuillle! Tällä haluaisin myös sitä että paikkoihin panostettaisiin entistä enemmän. Suuntaus on ollut muutaman viime vuoden aikana todella positiivinen tällä saralla jo mielestäni. Tämä ylläpitäisi ja varmistaisi ettei paikat pääse huonoon kuntoon. Samalla luo tiettyä sopivaa kilpailuhenkeä - halutaan panostaa, halutaan parhaat kilpailut!

Niin muuten.. tämä ei ole mikään oikotie onneen kilpailijoillekkaan. Totta kai kaikki haluaisivat tuohon entistä laadukkaampaan, halvempaan sekä osin rahakkaampaan kansalliseen sarjaan mukaan.. sinne päästäkseen täytyy olla tietty ranking. Ranking järjestelmää voisi hieman tarkastella ja muuttaa sekä luoda entistä selvästi reaaliaikaisemmaksi. Siten että vaikuttaisi edellisen kauden suoritukset yhdessä esimerkiksi "haastajana" toimivien kuluvan kauden suoritukset. Näillä saataisiin aitoa panosta sekä laadukasta KILPAILUA myös aluekilpailuihin.... tätä voisi pohtia joskus myös vähän enemmän?! Mutta summa summarum, jotta pääset ns uutena haastajana kansalliseen rinkiin annat näytöt aluekisoissa. So simple!
 

Tästä tuli nyt kohtuu pitkä ja erityisen sekava sävellys, mutta alku jollekin...... viikonloppuja, itse lähden nauttimaan Ypäjän Derbykentästä!



1 kommentti: