maanantai 17. kesäkuuta 2013

Ranking järjestelmästä

Ihan ohimennen muutama ajatus ratsastuskilpailuiden ranking järjestelmästä tai oikeastaan luokkajaoista kilpailuissa. Sekä este että koulupuolellahan menee sulassa sovussa ja harmoniassa kaikki me harrastelijat sekä rautaiset ammattilaiset. Estekilpailuissa ammattilaiset tai muuten huipulla kilpailevat ottavat verkkaluokiksi pienempiä luokkia alle. Eikä siinä ole mielestäni mitään väärää tai pahaa, se on vain niin. Toisaalta harrastajan näkökulmasta sitä vaan voi oppia ja ottaa mallia ammattilaisista!

Koulukilpailuissa erot ja tasot ovat joskus jopa oikeastaan naurettavan räikeitä. En tiedä todellakaan koulupuolen asioista juuri mitään.. mitä nyt avokin ja ystävien kautta asiaa tulee seurattua. Joskus jopa ihan paikan päältä, joskus vain tallikeskusteluissa. Koulukisoissa näkee entistä useammin ammattiratsuttajia tai muuten vaan korkeammalla tasolla kisaavia ratsukoita helpoissa luokissa. En ylipäänsä ymmärrä sitä, mutta jos on pakko mennä ratsukoiden normaaliosaamisen alarajan alapuolella niin ei siinä mitään. Kukin tyylillään. MUTTA, siis se iso MUTTA. Aiemmassa ratsastuskilpailuita käsittelevässä tekstissä ohimennen asiaa sivusinkin:

RANKING-JÄRJESTELMÄN PARANTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO!

Esimerkiksi muuten Salo Horse Show'ssa toteutetaan luokkajako (jos tulee jättiluokkia ja luokat jaetaan) ranking-pisteiden perusteella. Sen toteuttaminen oli tänä vuonna jostain syystä hankalaa, mutta onnistuu nyt kuitenkin. ;)  Tästä tavasta ovat pitäneet kaikki - joten miksei voisi olla yleisempikin käytäntö? Ajattele jos etenkin koulupuolella luokat jaettaisiin "aina" (toki joku järkevät osallistujamääräporras / systeemi pitää kehittää) ranking pisteiden perusteilla? Ammattilaiset ja huipulla kilpailevat olisivat käytännössä omassa luokassaan ja harrastekilpailijat omassaan. Miten helppoa! Miten hyvää - vai olisiko, kommenttia kiitos!? Tuon toteutus sitäpaitsi olisi helppoa. Kaikki tieto ja data on olemassa sähköisessä muodossa. Järjestelmiin skarppaus ja saataisiin joka kisan jälkeen tyyliin Online-tietoa rankingista! Jos pärjäät nouset ylöspäin, jos et, saat mennä taas takaisin harrastekilpailijoiden kanssa.

Tästä hyvä käytäntö niin koulu- kuin estepuolelle?
 
Edellinen kirjoitus ratsastuskilpailuista on nyt luettu noin 1400 kertaa! Vau! Keskustelu ollut valjua, tai siis oikeastaan olematonta. Liian vaikea aihe vai mikä siinä on?

2 kommenttia:

  1. Saksalaiset ovat kummissaan, kun olen kertonut Suomen systeemistä kilpailulupien ja luokkajakojen kohdalla. Täällähän se on yksinkertaisesti niin, että luvat on jaettu viiteen luokkaan, 5-luvan saavat alottelevat kilpailijat ja 1-lupa on niillä kaikista kovatasoisimmilla. Seuraavan luvan saa aina edellisen kauden ranking-pisteiden perusteella. Luokat on sitten jaettu näiden lupanumeroiden ja/tai rankingpisteiden perusteella. Näin ollen aloittelevat kilpailijat ja konkarit päätyvät samoihin luokkiin ainoastaan joissain nuorten hevosten luokissa. Systeemi on toimiva ja oikeudenmukainen.

    Miksei tämä toimisi Suomessakin?

    (Ps. Vierasluvan hakija saa kyllä itse "päättää", minkä luvan ottaa... ehkä kuitenkin jotain tuloksia vaaditaan todisteeksi, jos 1-luvan haluaa lunastaa :D)

    VastaaPoista
  2. Tuo olisi oikeasti todella tervetullut käytäntö, eteenkin näin harrastekilpailijan näkökulmasta! Ja isot kiitokset teille sinne Salon kun tuota toteutatte.

    ps. Kannattaa otta pois tuo sanavarmistus niin keskustelu varmasti lisääntyy. :)

    VastaaPoista