perjantai 23. marraskuuta 2012

Herrain hubailua - ratsastusharrastus



Löyhällä aasinsillalla pääseekin tuosta aiemmasta blogistani itse asiaan. Hevosharrastuksen, tai pikemminkin kilpailemisen, kuluihin sekä tulevaisuuteen. SRL:n syyskokouksen asialistalla on jälleen kerran kulujen nostaminen. 100% korotus ns. KIPA-maksuun sekä lupamaksujen korotukset tuntuvat jälleen kerran uskomattomalta hölmöilyltä. Pelisilmä ja todellisuudentaju tuntuu olevan kateissa, vai halutaanko se kuoppa ihan väkisin kaivaa niin syväksi että sinne hypätessä ei benji-köysikään riitä.. ketä sinne ensimmäisenä lopulta heitetään?

Sori nyt mennään vähän kauas hetkeksi, mutta tässä välissä tätä ex-tempore kirjoittelua tuli mielikuva 2001 Lahden doping-skandaalista ja herroista vakuuttelemasta jotta ”mitään ei ole otettu tai tehty”, ihan on ”harrastelijoiden puuhastelua”. Ihmettelin että mistä tuo kummallinen mielikuva tuli.. kunnes tajusin tuon viimeisen lainauksen tarkoituksen. Mikään vanha kliseinen sanonta ei mielestäni kuvaisi paremmin tällä hetkellä meidän lajiliiton toimintaa. Suomessa ratsastusurheilu ja harrastus nyt vaan edelleen mielletään näpertelyksi eikä sitä edelleenkään oteta tosissaan. Saati urheiluna. Tästä aiheesta ajattelin muuten kirjoittaa seuraavaksi.. ;) Elitistiharrastuksen leima on valtava ja raskas taakka kannettavaksi. Kun pankkitilillä on riittävästi rahaa, ei niitä muutamia saturaisia ja nousevia kustannuksia ehdi murehtia. Tavallisella ihmisellä se on eri asia. Inhoan käyttää tuollaista ilmaisua, ”tavallinen ihminen”. Pyh, kaikki olemme samanveroisia ja arvoisia. Tässä yhteydessä tuo kuvastaa karulla tapaa kuitenkin todellisuutta. Halutaanko jatkossakin tukea pienen joukon harrastelua vai kehittää timantinkovia ratsukoita, laadukkaita kilpailuita ja kilpailupaikkoja? Halutaanko pitää yllä rikkaiden lajin imagoa, jossa unohdetaan tavalliset ihmiset?

Minulla on oikeasti näkökulmaan kilpailujärjestämisen kulurakenteeseen. Isoissa ja näyttävissä kilpailuissa on tietysti kovat kulut jotka myös pitää saada katettua. Näiltä osin osa lähtömaksuista jne on perusteltuja. Toki niitä pitäisi saada alaspäin monissa paikoissa ja turhasta rahastuksesta päästävä eroon. Turhaa rahastusta on nähtävissä entistä enemmän. Viime vuonna ihan jo aluekilpailuiden maksut meidän alueella nousivat kahta paikkaa lukuun ottamatta. Kiitos Somero ja Melkkilä. ;) Salossakin kisamaksut nousivat aluekisoissa hieman, olin tätä vastaan koska mielestäni se vanha olisi ihan riittävä maksu. Viittaan nyt ensimmäiseen lauseeseeni, jo senkin takia uskallan sanoa ihan omalla nimellä ääneen seuraavat pari lausetta. Tai tapohini kuuluu kyllä muutoinkin ilmaista ihan itse ja rehellisesti mielipiteeni. Toivon sitä myös muilta, asiat asioina. :) Osassa aluekilpailuistakin maksut ovat jo viime vuosina olleet suorastaan hämmästyttäviä. Niin. Tässä vaiheessa valveutuneet ihmiset tietävät mistä puhun, eli tähän ei tarvitsisi listata pahimpia jotka ovat tässä järjestyksessä: Ypäjän hevosopisto, BCM ja TEHO. Nyt kuitenkin puhutaan muista maksuista, ei vatvota enempää noita lähtömaksuja ja kisajärjestämisen kuluja. Jos nämä perusmaksut jotka ovat pakollisia kaikille ja menevät suoraan SRL:n pohjattomaan kassaan, nousevat koko ajan on suunta täysin väärä. Millaisen signaalin SRL antaa näillä ehdotuksilla jäsenilleen? Signaali on selkeä ja ylimielinen: SRL on jämähtänyt linnake joka tekee ja  suhmuroi mielensä mukaan. Toivottavasti tänä vuonna syyskokouksessa tulee kunnon keskustelua ja kyseenalaistamista. Ja lopulta sitä muutosta. Jos ei tule täytynee tosiaan alkaa toimiin, vai?

Tällä suuntauksella seura- ja harjoituskilpailuiden järjestäminen tulee huomattavasti kannattavammaksi seuroille – osallistujamäärät nousevat ja kilpailijat ovat tyytyväisiä.  Jospa muutamat isot kilpailujärjestäjät laittaisivat laadukkaan seurakilpailukiertueen edullisine lähtömaksuineen ja mukavine kisoineen pystyyn. ;) Aluetasollakin tätä pystytään vielä tekemään… nyt heräsi oikeasti mielenkiinto tähän ajatukseen. Salossahan oli pari vuotta sitten "Salo Country Carnival", kolmen päivän seura- ja aluekisat jotka toteutettiin vähän näyttävämmin.. hypättiin muistaakseni 130cm AM5 ainakin. Niistä saatu palaute oli huikeaa ja tämän tapaisia tarvittaisiin lisää.

Peli on avattu ja jäänkin mielenkiinnolla katsomaan mitä tapahtuu.


P.S Lue alhaalla oleva noin puolitoista vuotta vanha kirjoitus. Mikä on muuttunut? VASTAUS: ei mikään. Yhtälailla copy-paste ja uusi päivämäärä. Ajatonta! ;D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti